Compressiehulpmiddelen

CompressiehulpmiddelOmschrijving
ZwachtelsElastische windsels die aangebracht kunnen worden. Door de zwachtel bij het aanbrengen uit te rekken, ontstaat spanning die zorgt voor druk op het lichaamsdeel. Er wordt onderscheid gemaakt  tussen niet-elastische-, korte-rek- en lange-rek-zwachtels.
Therapeutische Elastische Kousen (TEK)TEK worden volgens specifieke normen gebreid. TEK zijn beschikbaar in verschillende drukklassen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen kousen met naad (vlakgebreid) en zonder naad (rondgebreid).
Adjustable Compression Devices (ACD)Compressiesystemen die door middel van bijvoorbeeld klittenbanden bevestigd worden. De banden zijn (tussentijds) eenvoudig te verstellen waardoor de druk lokaal kan worden aangepast.   Het materiaal is niet-elastisch, of valt in de categorie korte-rek.
Point Pressure Devices (PPD)Compressiesysteem bestaande uit een omhulsel van textiel, gevuld
met schuimdeeltjes of andere samenstelling van verschillende grootte. Hierdoor worden hoge puntdrukken afgewisseld met lage drukken.
Pads
(PD)
Hulpmiddelen in diverse vormen en samenstelling voor toepassing op specifieke locatie of lichaamsdeel. Ze geven op zichzelf geen druk, maar worden gebruikt onder een compressiehulpmiddel (zwachtel, TEK, pneumatisch compressieapparaat) om lokaal hogere compressie of een andere vorm van compressie te geven.
Polstermaterialen en Pelotten
(PO)
Hulpmiddelen in diverse vormen en samenstelling welke algemeen over het lichaam gebruikt worden. Ze geven op zichzelf geen druk, maar worden gebruikt onder een compressiehulpmiddel (zwachtel, TEK) ter compensatie van te hoge druk (polsteren) of te lage druk (pelotten).
Intermitterende Pneumatische Compressie systemen (IPC)Behandeling waarbij een manchet met luchtkamers om een deel van het been geplaatst wordt. Afwisselend worden de luchtkamers door de compressor opgeblazen, waardoor er een wisselende compressie op het been gegeven wordt (intermitterende pneumatische compressie IPC).
Body Covering Compression Devices (BCCD)   Thoraxbandages, Genital Pressure Devices (GPD) en hoofd-halsbandagesDrukgevende compressiehulpmiddelen in de vorm van bandages/ compressiekleding.
Scroll naar boven