Een voorwaarde voor een succesvolle behandeling is dat de patiënt medische compressiekousen draagt. Daarnaast ondersteunen regelmatige lichaamsbeweging en speciale veneuze gymnastiek de therapie. De aangedane extremiteiten moeten ook vaak worden gelift. Sporten die ritmische en regelmatige bewegingen vereisen, worden bijvoorbeeld aanbevolen: Wandelen, wandelen, fietsen, zwemmen, dansen, langlaufen.

Grundsätzlich sollten Kompressionsstrümpfe jeden Tag getragen werden. In der Regel werden sie morgens nach dem Aufstehen an- und abends vor dem Zubettgehen wieder ausgezogen. Denn: Nur wenn die Kompressionsstrümpfe regelmäßig getragen werden, können sie ihre medizinische Wirkung auch voll entfalten.

Dienstverleners voor de verstrekking van medische hulpmiddelen, waaronder compressiekousen, zijn medische speciaalzaken. Tot hun taken behoren het zorgvuldig opmeten van de zieke extremiteiten, het samen met de patiënt kiezen van een geschikte en passende compressiekous en het instrueren van de patiënt over het aan- en uittrekken van de compressiekousen en de verzorging ervan.

Als je patiënt je laat weten dat de steunkous niet goed past, neem dan eerst contact op met de winkel die de steunkous heeft verstrekt en bespreek het probleem met het personeel. Vraag hen een nieuwe afspraak te maken met de patiënt en te controleren of de compressiekousen goed passen. Als de oorzaak een verkeerd gebruik is, moet het personeel van de medische speciaalzaak de patiënt opnieuw goed instrueren.

Als de verstrekte kousen inderdaad niet passen, moeten de benen van de patiënt opnieuw zorgvuldig worden opgemeten en moeten nieuwe compressiekousen worden uitgezocht.

Belangrijk: Alleen compressiekousen die perfect passen zijn medisch effectief.

Elk intens warmte-effect, zoals bij een bezoek aan de sauna, het solarium of zonnebaden, rekt de aderen uit en vertraagt de veneuze terugstroom. Een bezoek aan de sauna en het solarium wordt daarom afgeraden bij acute ontstekingsverschijnselen, trombose en open wonden. Dit geldt ook als er ernstige klachten zijn opgetreden na eerdere saunabezoeken. Als u spataderen hebt zonder tekenen van chronische veneuze insufficiëntie en spataders, kunt u de sauna blijven bezoeken. Er moet echter worden opgemerkt dat liggen in de sauna beter is voor de veneuze terugkeer dan zitten. Kneippdouches moeten ook na elke saunabeurt worden gebruikt.

Consistente huidverzorging is essentieel voor veel dragers van compressiekousen. Onder de nauwsluitende compressiekousen droogt de huid gemakkelijk uit en gaat schilferen en barsten vertonen. Het is daarom raadzaam om je benen extra te verzorgen.

Tot nu toe werd de gebreide stof van compressiekousen beschouwd als gevoelig voor huidverzorgingsproducten en moesten de benen daarom alleen 's avonds worden gehydrateerd. Fabrikanten van compressiekousen hebben nu een reeks verzorgingsproducten op de markt gebracht die de huid beschermen tegen uitdroging en die zowel 's ochtends als 's avonds kunnen worden aangebracht.

Compressietherapie met steunkousen is de basisbehandeling voor veneuze aandoeningen. Als de kousen niet regelmatig worden gedragen, zal de aandoening niet verbeteren. In het ergste geval kan het zelfs verergeren.

De compressiekousen van tegenwoordig zijn niet meer te vergelijken met de "rubberen kousen" zoals ze vroeger werden genoemd.

Dragers van compressiekousen hoeven niet meer in te leveren op mode. De kousen zijn nu verkrijgbaar in veel modieuze, actuele kleuren en verschillende materialen. Sommige zijn bijna niet te onderscheiden van nylon kousen.

De draageigenschappen zijn vergelijkbaar. De kousen zijn gebreid van moderne vezels die een optimale huidverdraagzaamheid en hoog ademend vermogen garanderen en ook in de zomer comfortabel zijn om te dragen.

Scroll naar boven